DE INDUSTRIE VAN KINDERKLEDING

Ik kan het me goed voorstellen. U koop uw kinderkleding in een winkel. U koopt wellicht kinderkleding van bepaalde merken en in bepaalde winkels, waarbij u andere winkels of merken niet prefereert. U heeft niet iets tegen deze kinderkleding merken, maar u heeft slechts uw voorkeur.

U koopt uw kinderkleding bijvoorbeeld lekker makkelijk online, bij Amazingkids.nl. Dan hoeft u alleen aan te klikken wat u wilt hebben, betalen en het wordt bij u thuis afgeleverd. Dan heeft u zelfs helemaal geen contact meer met de verkopende partij.

U koopt van de verkoper. Dat is zover u kunt kijken in de cyclus dat het product door moet staan. U ziet als het ware de laatste stappen van de cyclus: u als consument en de verkopende partij (de winkel). Het is lastig om tegenwoordig een goed beeld te kunnen krijgen van de stappen die een product (kinderkleding in dit geval) doormaakt voordat het in de kinderkleding winkel komt te hangen.

De productcyclus zit tegenwoordig namelijk ingewikkeld in elkaar. Het is niet zo makkelijk als fabrikant – verkoper (winkel) – consument, waarbij de winkel het direct van een fabrikant koopt. Er is namelijk sprake van verschillende tussenhandelaars, merken die hun kleding bij verschillende fabrieken laten produceren, winkels die kleding inkopen van merken, groothandels, importeurs of handelaren. Het is allemaal niet zo zwart/wit meer.

Waar wordt kinderkleding geproduceerd?

Het is inmiddels wel bekend bij de normale burger dat de fabrieken waar kinderkleding wordt gemaakt niet voldoen aan de eisen die wij als Nederlanders stellen aan onze producten. Toch zijn we er eigenlijk nog steeds blind voor. Onze kinderkleding, waar wij onze kinderen in laten rondlopen, is gemaakt door mensen die 6 of 7 dagen per week werken, 10-14 uur per dag, voor een hongerloontje. Wanneer wij 50 euro betalen voor een kledingstuk, krijgt de maker die in de fabriek werkt slechts enkele centen per gemaakt kledingstuk. Het geld wat u betaalt voor kinderkleding, gaat met name naar de verkoper aan u en het merk waarvan de kleding is. Zelfs de fabrikant van de kleding krijgt maar een klein deel.

Er is ook sprake van kinderarbeid. Kinderarbeid is slecht, maar wat nog slechter is, is dat deze kinderen genoodzaakt zijn om te werken om eten te kunnen kopen. Daardoor kunnen ze niet naar school. Het zou beter zijn als ze wel eten en school zouden kunnen betalen.

Lees meer